sâmbătă, 8 august 2015

Refugiul - Nicholas Sparks

Nume: Refugiul
Nume engleză: Safe heaven
Autor: Nicholas Sparks
Număr de pagini:360
Editura: RAO

Nicholas Sparks ne prezintă o poveste de dragoste sensibilă dintre o tânără ce fuge de lume, de trecut, de oameni şi Alex, un văduv, ce are grijă de copii lui, uitând să se mai bucure cum trebuia de viaţă.
Katie are un mariaj care nu mai merge, un soţ agresiv,  astfel se hotorăşte să plece de acasă, decizie ce ar trebui luată şi în realitate de multitudinea de femei ce sunt în situaţia acestei tinere. O alegere dificilă ţinând cont că soţul este poliţist, iar autorităţile nu îi pot face nimic, dar şi mai grea pentru că poate să afle foarte uşor unde este Katie şi ce face. Având un curaj pe care l-am admirat foarte tare de-a lungul cărţii, Katie se hotorăşte totuşi să plece, îşi ia o nouă identitate şi se refugiază într-un orăşel din Carolina de Nord, Southport, unde se rupe de tehnologie de lume, trăind într-o căsuţă. Decizia pe care tânără protagonistă şi-a asumat-o nu este una uşoară, trăind cu frică că soţul ei o va găsi şi va fi mult mai rău ca înainte.
Deşi frica este puternică, nu o face pe Katie să se împrietenească cu o vecină, Jo, o fire foarte deschisă, care îi devină confidentă. Dar şi o prietenă foarte bună.
În această micuţă aventură a sa, Katie dă peste Alex, deţinătorul magazinului din orăşel, o fire caldă, sensibilă şi iubitoare, care încearcă să facă conversaţie cu Katie, dar şi să o ajute să se acomodeze mai bine. Deşi Katie nu îşi permite să se ataşeze de nimeni sau să pună pe cineva în pericol, totuşi începe să îi îndrăgească pe copii lui Alex, doi drăguţi cu inimi mare, care la rândul lor o plac pe Katie şi vor să o integreze în viaţa lor, dar şi a tatălui lor. După ceva timp, Alex o invită la cină pe Katie, astfel cei doi încep să se cunoască, să se vadă din ce în ce mai des, doar că de fiecare dată când viaţa îţi dă ceva bun, îţi dă şi ceva rău, astfel, fericirea lor nu este de durată.
Într-o noapte aparent ca oricare alta, Alex este plecat, iar Katie stă cu copii, având grijă de ei şi distrându-se. O seară nefastă, în care răul se abate asupra lor, căci casa în care stau copii este cuprinsă de incendiu. Katie încearcă din răsputeri să îi salveze pe cei doi copii, dar să şi strige după ajutor. După o voinţă de fier şi un curaj aproape inuman, aceasta se salvează şi reuşeşte să îi scoată şi pe micuţi, însă afară o aşteaptă nimeni altul, decât soţul părăsit şi furios, care nu vrea altceva decât să o ia pe Katie acasă sau să o omoare.

Credeţi că va scăpa Katie din ghearele morţii, dar şi de trecutul ce îi bântuie existenţa? Oare va avea şi ea dreptul să aibă familia pe care şi-a dorit-o şi să fie impreună cu alesul inimii sale, Alex Cine este Jo, pentru că Jo nu a existat niciodată? De fapt, întrebarea cea mai bună este dacă Katie şi alex vor scăpa de glonţul ce le prevesteşte moartea?

„ – Gata, s-a terminat, murmură ea. Sunteţi în siguranţă acum.
Dar abia când în faţa ei apăru o umbră, îşi dădu seamă că se înşelase.”

Aceste lucruri le puţeti afla citind această carte minunată a lui  Nicholas Sparks ăn care, acesta ne aduce atât dragostea, dar şi misterul, acţiunea, care se împletesc perfect cu povestea de dragoste. Este un thriller ce ţine cu sufletul la gură, dar şi o carte sensibilă şi emoţionantă. Este o carte care merită descoperită şi savurată pas cu pas, dar şi o carte din care multe femei pot învăţa ce înseamnă puterea de a lua decizii, alegerile, dar şi urmările acestora. Este o carte cu tente psihologice, care te îndrumă către reflectare, catre meditaţie asupra propriei vieţi.

De asemenea, pentru iubitorii de filme, vă recomand şi filmul ce are la bază această carte, ce poartă denumirea în engleză de : Safe heaven sau Refugiul în română. Acesta este unul destul de bun, actorii principali fiind: Julianne Hough (Katie), Josh Duhamel( Alex) 

Citate
Crede-mă când îţi spun că undeva, cumva, eu va voi zâmbi de sus.

„Voia să vorbească cu cineva. Voia să le spună că fugea de acasă […]. Voia să le spună că nu avea prea mulţi bani […]. Voia să le spună că era îngrozită […].”

„Îşi dădu brusc seamă că Jo nu existase, de fapt, niciodată.”


Descriere
Povestea plină de suspans a unei femei care trebuie să înveţe să aibă din nou încredere în cineva pentru a iubi din nou. Când tânăra Katie ajunge în Southport, un orăşel din Carolina de Nord, apariţia sa neaşteptată ridică întrebări cu privire la trecutul ei. Treptat, începe să prindă rădăcini şi chiar îndrăzneşte să înceapă o relaţie cu Alex, tatăl văduv a doi copii. Dar trecutul o urmareşte, are un nume - Kevin - şi o ţintă. Iar lupta pentru supravieţuire va fi pe muchie de cuţit. Doar curajul de a se angaja într-o nouă viaţă şi prietenia îi permit să descopere iubirea ca unic refugiu de încredere. Un roman palpitant în stilul fermecător al lui Nicholas Sparks.

 Categoric una dintre cele mai bune cărţi ale autorului, cu o ecranizare pe măsură.

5 comentarii:

  1. Nu am citit nimic de Sparks, mi se pare prea dulcegăros și romantic, deci cred că nu se pliază tocmai pe gusturile mele. :D Dar mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună dimineaţa Andrei şi bine ai venit pe la mine pe aici! :-*
    Nicholas Sparks are cărţi frumoase, într-adevăr pentru iubitorii de romantism, ca să zic aşa, sau pentru cei ce adoră dulcegăriile ( aşa ca mine :)) ), dar are un stil foarte frumos de a scrie. Poate ca şi experienţă o să încerci totuşi, iar eu ţi-as recomanda Jurnalul unei iubiri. Dacă totuşi nu vei ajunge să-l citeşti sunt îndeajuns de multe cărţi superbe care să te încânte, de asta sunt absolut sigură.
    Să ai o zi minunată! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, mi-am dat seama că-ți plac siropelile! :)) Bine, poate am să încerc „Jurnalul unei iubiri”. Mulțumesc și spor la citit! (hug)

      Ștergere
  3. Nici eu nu am citit nimic momentan de Sparks si nici pe mine nu prea ma atrage. Am vazut doua ecranizari dupa cartile lui si mi s-au parut cam...trase de par. Bine, stiu ca scriitorul nu are nici o vina si nici nu poate fi tras la raspundere pentru modul in care au fost reprezentate pe pelicula cartile sale, dar nici temele filmelor nu mi s-au parut cine stie ce...:/ Poate gresesc, poate nu. Oricum ar fi, am o asa lunga lista cu recomandari incat nu duc lipsa de lectura..Plus, ca nici mie nu imi priesc dulcegariile in exces..:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din punctul meu de vedere, cărţile niciodată nu se compară cu filmele, dar desigur, apropo de Sparks, aici e vorba de gusturi. Nu tutor ne plac aceleşi cărţi, ceea ce este normal.
      Oricum, dacă vrei vreodată să încerci, e o carte frumoasă.
      Să ai o zi frumoasă!

      Ștergere